Slimme dwazen
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2018-01-15   


 TEKST NOG IN BEWERKING

Slimme dwazen (slimheid zonder wijsheid)


De doorsnee Westerse mens is slim en dwaas. 
Slim en dwaas? Dat kan toch niet? 
Toch wel, en het komt heel vaak voor. 

Er is slim en dom,
en er is wijs en dwaas.
Wijsheid is totaal iets anders dan slimheid. 

Wijsheid is een innerlijke kracht, die verbonden is met het Al, of hoe je het ook noemt. Wijsheid reikt tot in het oneindige. 
Let wel, dit is zo, maar daarom hebben we er nog lang geen volledige toegang. Er zijn nog talloze obstakels (1). 

Meister Eckhart zei:
Onze ziel groeit door vermindering, 
niet door vermeerdering.
(vermindering van obstakels)


Kan je beiden - slimheid en wijsheid - vergelijken? Wat "grootte" betreft enigszins wel. Ik heb het - enkele jaren terug - zo geformuleerd.

Oneindig 
is oneindig veel groter 
dan eindig.

Voor wie een uitgebreide toegang heeft tot wijsheid stelt slimheid weinig voor. Voor wie geen toegang heeft is slimheid het enige dat er is. Deze mensen weten dan ook niet wat dwaas en dwaasheid is, want ze hebben geen toegang tot het domein van wijsheid. Doordat ze niet weten wat dwaasheid is denken ze dat dwaasheid domheid is.

Het ego - verbonden met slimheid - heeft wel de pretentie dat het alles weet en alles is. Het stelt zich in de plaats van het Al.

Iemand die slim is, kan ook wijs zijn; Einstein bijvoorbeeld. Maar aangezien wijsheid vergaand verdrongen is in onze Westerse wereld komt het niet zo vaak voor.

Wijsheid bewust ondermijnen

Het ego ziet wijsheid als grote vijand. Dit is onderwerp van de nieuwjaarsbrief van 2012: "geboorte - onschuld - nieuw, 25 december, 28 december, 1 januari 2012". *

Leve de dwaasheid

Het ego kiest doelbewust voor dwaasheid. Dit is iets te fors uitgedrukt. Het ego weet nauwelijks wat wijsheid is, het voelt zich onzeker en aanziet het als bedreiging. Het zal dan ook alles in het werk stellen om wijsheid te weren. Hieronder enkele voorbeelden.

De bankencrisis

Na de zware crisis van de jaren 30 van de vorige eeuw werd een wijs besluit genomen: de spaarbanken en het risicovolle kapitaal wordt volledig gesplitst.

In de jaren 90 kwam deze wijsheid onder vuur te liggen. Voor gretige bankiers is het wijze besluit om te splitsen een groot probleem: via grote speculaties kunnen spectaculaire winsten geboekt worden. Dus hebben enkelingen ervoor gepleit om de wijsheid af te schaffen. Het is hen gelukt, de wijsheid werd doelbewust afgeschaft. En die enkelingen hebben grote winsten gemaakt.
Wat was het gevolg? De ganse bankenwereld kwam in grote problemen; wereldwijde bankencrisis. De bankencrisis is een rechtstreeks gevolg van het bewust verkrachten van wijsheid, met als doel er op heel korte termijn fors eigenbelang uit te halen. En dat het systeem crasht is voor het ego van de bankiers geen enkel probleem. Integendeel, het heeft een extra (kortstondige) kick.

We leven in een tijd waar het eigenbelang voorrang heeft. Toch heel even bij stilstaan. Wat wordt bedoeld met eigenbelang? Het belang van "het eigen". Met "eigen" wordt hier het eigen ego bedoeld, niet het diepe mens-zijn. We zetten een paardenbril op, waardoor we alleen het enge ego te zien krijgen.
Er werd gekozen voor dwaasheid. Een wereldwijde crisis was het gevolg.

Welvaart en welzijn

Welvaart en welzijn wordt maar al te vaak "op een hoopje gegooid", door elkaar gebruikt. Nochtans is er een heel duidelijk verschil.

Vrij algemeen wordt er van uitgegaan dat meer welvaart ook meer welzijn met zich mee brengt. Maar is dit wel zo?
Bij armoede is dit duidelijk zo. Voor een moeder die niet weet of ze morgen haar kinderen zal kunnen te eten geven is het duidelijk.
Is dit bij mensen in rijke landen ook zo? Het is vaak andersom. Een voorbeeld: meer rijkdom brengt meer auto's met zich mee. Meer auto's: meer lawaai, meer fijn stof, meer files, meer stress, meer kanker en noem maar op. Het is dus lang niet zo dat meer welvaart ook meer welzijn met zich meebrengt. Integendeel, het is maar al te vaak andersom.
Waar komt deze overtuiging dan vandaan? Er zijn twee hoofdredenen.
1. Het is duizenden jaren zo geweest. Deze overtuiging is diep in de mens aanwezig.
2. De reclame heeft er heel veel, zeg maar miljoenen euro's, voor over om deze mythe in stand te houden. Waarom? Welvaart is gekoppeld aan denken en aan ego. Dit is via reclame vrij sterk beïnvloedbaar. Welzijn, gekoppeld aan zijn en aan wijsheid, is veel minder beïnvloedbaar. Een wijs mens laat zich niet zo maar indoctrineren door reclame. Vroeger was het de pastoor die de mensen dom hield, nu is het de reclame die de mensen dwaas houdt.
Ik heb het ooit zo geformuleerd:

De mens moet slecht in zijn vel zitten, 
anders functioneert onze consumptiemaatschappij niet meer *

Het is niet zo maar dat er doelbewust gekozen wordt voor dwaasheid. Gans onze consumptiemaatschappij is op deze dwaasheid gebouwd. En waarom? Kortzichtig eigenbelang.

Het is uiteraard dwaas te menen dat welzijn te koop is via welvaart. Waarom geloven we dit? Het ego wil ons - de mens - dit het maar al te graag laten geloven. Op die manier slaap de mens verder en blijft het ego verder domineren.

Levenverzekeringen en dergelijke

Er is weinig wijsheid voor nodig om te weten dat een levensverzekering je leven helemaal niet verzekert. Dergelijk bedrog komt wel vaak voor.

  • Pensioensparen is meestal geen pensioensparen. Wat is het dan wel? Pensioenbeleggen. Pensioensparen bestaat, maar meestal spreekt men over pensioensparen terwijl het om pensioenbeleggen gaat. Waarom dit bedrog? Omdat het gemakkelijker in te lepelen is.
  • Je hebt groot lot gewonnen. Wat is dat lot? Aan het lijntje gehouden worden door reclamemensen. Dit is het lot dat slimme mensen voor ons voorhouden.
  • Vul zelf maar aan, voorbeelden genoeg.

Voor de reclame, de economie en vooral voor het ego is het duidelijk: leve de dwaasheid!



(1) Wat zijn deze obstakels? Een heel interessante vraag. Het zijn allerhande psychische kwetsuren (frustaties, ontgoochelingen, en noem maar op) die a.h.w. "psychische knobbels" zijn gaan vormen. Het houdt verband met wat Eckhart Tolle * "het pijnlichaam" noemt.

top



Printvriendelijk